Sekolah Kebangsaan Kepayan, Kota Kinabalu

Sekilas

Program Gerakan Budaya Membaca 1 Malaysia

Salam sejahtera.

Majlis Perasmian dan Penutupan Program Gerakan Budaya Membaca 1 Malaysia yang disempurnakan oleh Guru Besar SK Kepayan Pn. Sabariah Haris telah diadakan pada sesi petang 3 Mei 2011 | Khamis bermula jam 1:25pm-4:15pm. Antara pengisian sepanjang program itu berjalan ialah pertandingan bercerita dalam Bahasa Malaysia dan pertandingan mengeja dalam Bahasa Inggeris.

Foto Galeri SK Kepayan

Program Gerakan Tabiat Membaca merupakan salah sastu aktiviti utama Kementerian Pelajaran Malaysia bagi memupuk budaya membaca dalam kalangan pelajar sekolah. Semua pelajar perlu diberi ruang dan peluang tanpa mengira latar keturunan mahupun taraf sosio ekonomi agar anak-anak dapat akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan memandangkan ilmu menjadi prasyarat dalam pembinaan tamadun bangsa.

Home Berita 1M1S

1M1S

Salam sejahtera.

 

Februari yang lepas, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah pun mengumumkan tentang dasar satu murid satu sukan. Menurut beliau, dasar ini telah lama wujud, cuma belum ditekankan di sekolah-sekolah.

Dasar 1 Murid 1 Sukan menekankan penglibatan setiap murid dalam sukan. Penglibatan ini lebih menjurus kepada penyertaan, penglibatan, pemahaman dan pengetahuan mengenai sukan berkenaan tanpa mementingkan prestasi mereka.

Oleh itu, bermula tahun 2011, semua murid dan pelajar diwajibkan mengambil sekurang-kurangnya satu jenis sukan. Pekeliling pun sudah dikeluarkan oleh pihak kementerian, jadi cikgu-cikgu semua bolehlah bersiap-sedia untuk pertambahan satu lagi tugas ye…

pekeliling satu murid satu sukan

ATAU download DISINI (moe.gov.my)

Related Posts with Thumbnails

 

 

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday95
mod_vvisit_counterYesterday87
mod_vvisit_counterThis week719
mod_vvisit_counterThis month2120
mod_vvisit_counterAll246756